zdrowy przedszkolak Zdrowy Przedszkolak

Wiek przedszkolny to czas intensywnego rozwoju fizycznego i umysłowego dziecka. To, co jemy, wpływa bezpośrednio na samopoczucie i ważne czynności naszego organizmu. Nawyki żywieniowe nabyte w dzieciństwie często kształtują późniejsze wybory. Dieta dzieci powinna być zrównoważona odżywczo odpowiednio dla danego wieku, różnorodna i oparta o produkty jak najmniej przetworzone – naturalne i wysokiej jakości. Jadłospisy dla dzieci w przedszkolach są w większości dobrze skomponowane pod względem kalorycznym oraz proporcji węglowodanów, białek i tłuszczów. Jednak wybór produktów spożywczych w znaczącym stopniu nie jest oparty o żywność dobrej jakości, stosuje się np. produkty przetworzone technologicznie, z dużą zawartością dodatków chemicznych, niedostosowane do pory roku. W rzeczywistości posiłki dla dzieci nie wspierają w pełni zdrowia i rozwoju dziecka oraz ich zdolności poznawczych. Celem projektu Zdrowy Przedszkolak jest poprawa jakości odżywiania dzieci w przedszkolnych i poszerzenie świadomości w zakresie naturalnego odżywiania. Zapraszamy do odwiedzin domowej strony kampanii zdrowy przedszkolak.

 

Page3 Zdrowy Przedszkolak

Page2 Zdrowy Przedszkolak

Kuchcikowo – pieczemy ciasta mmm… pycha!

SAŁATKA OWOCOWA :)

W naszym przedszkolu przesmacznie, a przede wszystkim zdrowo! Dzieci z grupy „Słoneczniki” na zajęciach samodzielnie przygotowały pyszną, witaminową sałatkę. Były jabłka, banany,, kiwi, pomarańcze, mandarynki, winogrona, a nawet ananas. Wszyscy mieli soczyste minki na widok tak smakowitych owoców i każdy ochoczo zabrał się do pracy. Pycha!

 

 

W Kuchcikowie

We wszystkich grupach wiekowych odbyły się zajęcia kulinarne „W KUCHCIKOWIE”. Mali kucharze przygotowywali zdrowe potrawy z myślą o poczęstunku dla rodziców. Celem zajęć było:

- poznawanie prawidłowych zasad żywienia ;- przestrzeganie zasad higieny podczas przygotowywania posiłków;- zaznajomienie dzieci z zasadami bezpiecznego korzystania ze sprzętu kuchennego;- zapoznanie z różnorodnymi technikami kulinarnymi; – doskonalenie umiejętności posługiwania się sztućcami;

 

       Ciasto  

W okresie zimowym nasz jadłospis powinien być bogaty w witaminę C i cynk. Witamina ta pobudza bowiem do pracy układ odpornościowy, tworząc barierę zabezpieczającą przed chorobami wirusowymi. Najlepszym źródłem wit. C są owoce (zwłaszcza cytrusowe), warzywa i kapusta kiszona. Postanowiliśmy zadbać o nasze zdrowie i przygotować wspólnie pełne witamin przekąski oraz napoje. MY SIĘ GRYPY NIE BOIMY ! 

Wizycie w gimnazjum towarzyszyła realizacja programu „Bądźmy zdrowi, wiemy- więc działamy” odbywająca się pod kierunkiem nauczycielki wych. fizycz.- Magdaleny Kowalczyk. Przedszkolaki wspólnie z gimnazjalistami przygotowywały zdrowe kanapki i sałatkę owocową a na zakończenie spotkania przedstawicielki Sanepidu biorące udział w zajęciu wręczyły dzieciom drobne upominki.

Leniwe kluseczki

Piątek był ostatnim dniem naszego projektu edukacyjnego. We wszystkich grupach wiekowych dzieci zaprezentowały rodzicom swoje własnoręcznie przygotowane potrawy z jabłek. W grupie Maki odbyło się zajęcie otwarte dla rodziców podczas którego powstały ikebany na bazie jabłka a w grupie Tulipany mama Zosi pokazała przedszkolakom jak łatwo i szybko można przyrządzić zdrowe chipsy z jabłek  to był pracowity tydzień  wszystkim zaangażowanym rodzicom serdecznie dziękujemy

W ramach tygodniowego projektu edukacyjnego „POLSKIE JABŁUSZKA WITAMIN PEŁNA BUŹKA” dziś przygotowywaliśmy same pyszności a królem było POLSKIE JABŁKO. Dzieci z grupy Margaretki poprosiły o pomoc rodziców, którzy chętnie zabrali się do pracy  Mmmm… pycha :)

JABŁUSZKA TO WITAMIN PEŁNA BUŹKA” w ramach, którego przedszkolaki będą badały jabłka ze względu na zapach, kolor, kształt i smak. We wszystkich grupach wiekowych powstaną prace plastyczne związane z tematem, odbędą się liczne konkursy, zagadki i zabawy muzyczno-taneczne oraz prezentacja multimedialna „POLSKIE JABŁKA” natomiast w piątek zaprosimy rodziców na degustację przysmaków przygotowanych z jabłek przez dzieci  Oj będzie się działo…

W naszym przedszkolu systematycznie prowadzone są zajęcia kulinarne „kuchcikowo” na których dzieci same przygotowują sobie różne zdrowe potrawy. Małe rączki przyrządzają pyszności tylko na bazie naturalnych składników ponieważ chodzi nam głównie o wyrabianie właściwych nawyków żywieniowych, staramy się także mocno eliminować cukier zastępując go miodem. Dzieci są otwarte na nowe smaki i chętnie biorą udział w tych kulinarnych zajęciach

W przedświąteczne przygotowania w kuchni warto zaangażować także dzieci. Przedszkolacy z grupy Margaretki pokazali, że świetnie radzą sobie z wypiekami przygotowując wielkanocne babeczki oraz własnoręcznie je dekorując. Po skończonej pracy miło było wspólnie zajadać się smakołykami przy pięknie nakrytym świątecznym stole.

Copyright © 2013. All Rights Reserved. Zaloguj